Process mining toepassingen in marketing

Process mining toepassen in marketing – 20 use cases

Process mining – misschien doe je het al. Het systematisch in kaart brengen van een een proces stroom middels het aanbieden van een dataset aan software. Process mining geeft inzicht in het verschil tussen mooie flowcharts en hoe het proces werkelijk verloopt.

Ik ben ermee in aanraking gekomen via mijn opleiding Lean Six Sigma Black Belt. In dit kleine onderzoek onder CMO’s en marketeers bleek dat 71% van alle marketeers nog nooit iets heeft gedaan met process mining. En dat is jammer wat er zijn best veel mogelijkheden.

Enquete ervaring marketeers met process mining

Het ontstaan van process mining kan worden teruggevoerd tot de jaren 90, toen de basisprincipes van process mining werden ontwikkeld. Het begon als een onderdeel van het onderzoek naar workflow management systemen en procesautomatisering. In die tijd werden bedrijfsprocessen vaak nog handmatig vastgelegd op papier, wat leidde tot inefficiëntie en fouten.

In de jaren 2000 werd de technologie verder ontwikkeld en werden de eerste process mining-tools ontwikkeld. Dit maakte het mogelijk om automatisch gegevens uit bedrijfssystemen te halen en deze te analyseren om inzicht te krijgen in bedrijfsprocessen. Dit maakte het mogelijk om de prestaties van bedrijfsprocessen te meten en te verbeteren, wat een grote stap voorwaarts was in het optimaliseren van bedrijfsprocessen.

In de afgelopen jaren is de technologie voor process mining steeds verder ontwikkeld en verfijnd. Hierdoor zijn er nu veel verschillende tools beschikbaar die bedrijven kunnen helpen bij het analyseren en optimaliseren van hun bedrijfsprocessen. Er zijn ook verschillende technologieën, zoals machine learning en kunstmatige intelligentie, geïntegreerd in process mining-tools om de analyse van bedrijfsprocessen nog verder te verbeteren.

Vandaag de dag wordt process mining breed toegepast in verschillende sectoren, waaronder de gezondheidszorg, de financiële sector en de productiesector. Het wordt gebruikt om de efficiëntie van bedrijfsprocessen te verbeteren, kosten te besparen en de klantervaring te verbeteren.

Process mining vs gewone analyses

Process mining onderscheid zich v.w.b. analyses in de factor tijd en volgordelijkheid. Dus zaken als stappen, duur, omwegen, wachten en terugkeer naar eerdere stappen worden in één oogopslag duidelijk.

Hoe werkt process mining?

Process mining is een technologie die bedrijfsprocessen analyseert en visualiseert op basis van loggegevens uit verschillende bedrijfssystemen. Het proces bestaat uit drie stappen: data-extractie, process discovery en process improvement. Tijdens de data-extractie worden de loggegevens uit de bedrijfssystemen gehaald en verzameld in een database. In de process discovery stap wordt de data geanalyseerd en omgezet in een visueel model van het bedrijfsproces. Dit model kan gebruikt worden om bottlenecks, inefficiënties en verbeterpunten te identificeren en te optimaliseren in de process improvement stap. Door deze optimalisaties kunnen bedrijven efficiënter werken, kosten besparen en de klantervaring verbeteren.

Waar er in principe maar drie belangrijke criteria zijn aan die dataset:

  1. elke rij moet een data- en tijdstempel hebben
  2. elke rij moet een zogenaamde Case-ID hebben
  3. elke rij moet een activiteit hebben

Why Process Mining is Ideal For Data Scientists — Flux Capacitor

Use cases van process mining in marketing

Hieronder de 20 use cases van process mining in marketing

1. Analyse van verkoopkanalen

Met process mining kan de tijd die het kost om klanten te converteren vanaf het eerste contact met het bedrijf tot de aankoop inzichtelijk worden gemaakt. Hierdoor kunnen bedrijven zien welke verkoopkanalen het meest effectief zijn en hun budget gericht inzetten.

2. Bijhouden van leadgeneratie

Met process mining kan de volgordelijkheid van de activiteiten in het leadgeneratieproces worden geanalyseerd. Dit geeft inzicht in de stappen die het meest bijdragen aan het genereren van leads en helpt bij het optimaliseren van het proces.

3. Begrijpen van klantgedrag

Process mining kan inzicht bieden in hoe klanten door de verschillende fasen van het aankoopproces navigeren en welke activiteiten het meest bijdragen aan een succesvolle conversie.

4. Meten van klanttevredenheid

Met process mining kan de volgorde van de verschillende contactmomenten met klanten worden geanalyseerd, waardoor bedrijven inzicht krijgen in de impact van elk contactmoment op de klanttevredenheid.

5. Verbeteren van klantenservice

Process mining kan helpen bij het analyseren van de volgorde van activiteiten in de klantenservice en het identificeren van bottlenecks, waardoor bedrijven de klantenservice kunnen verbeteren en efficiënter kunnen maken.

6. Monitoren van verkoopprestaties

Met process mining kan de tijd tussen verschillende verkoopactiviteiten worden geanalyseerd, waardoor bedrijven inzicht krijgen in de stappen die de verkoopcyclus vertragen en kunnen werken aan het optimaliseren van deze stappen.

7. Identificeren van cross-selling mogelijkheden

Process mining kan helpen bij het analyseren van de volgorde van aankopen door klanten en het identificeren van producten die vaak samen worden gekocht, waardoor bedrijven cross-selling mogelijkheden kunnen identificeren en deze kunnen benutten.

8. Optimaliseren van prijsstrategieën

Process mining kan helpen bij het analyseren van de volgorde van prijswijzigingen en de impact daarvan op de verkoop, waardoor bedrijven hun prijsstrategie kunnen optimaliseren. Pricing is een belangrijk onderdeel van de marketingmix.

9. Verbeteren van supply chain management

Met process mining kan de volgorde van activiteiten in de supply chain worden geanalyseerd, waardoor bedrijven inefficiënties kunnen identificeren en deze kunnen optimaliseren om de doorlooptijd te verkorten.

10. Stroomlijnen van orderverwerking

Met process mining kan de volgorde van activiteiten in het orderverwerkingsproces worden geanalyseerd, waardoor bedrijven bottlenecks kunnen identificeren en deze kunnen optimaliseren om de doorlooptijd te verkorten.

Ook kan de volgorde van activiteiten in het voorraadbeheerproces kan worden geanalyseerd met process mining, waardoor bedrijven beter kunnen voorspellen wanneer en welke producten in voorraad moeten worden gehouden om te voldoen aan de vraag van klanten en kosten te besparen.

11. Bijhouden van klantlevensduur

Met process mining kan de volgorde van activiteiten in de klantlevenscyclus worden geanalyseerd, waardoor bedrijven kunnen begrijpen welke activiteiten de levensduur van klanten beïnvloeden en welke strategieën het meest effectief zijn voor het behouden van klanten.

12. Voorspellen van klantverloop

Door de volgorde van activiteiten in het klantgedrag te analyseren, kan process mining bedrijven helpen bij het identificeren van klanten die waarschijnlijk zullen opzeggen (churn) en proactieve maatregelen nemen om deze klanten te behouden (retentie).

13. Monitoren van social media betrokkenheid

Met process mining kunnen bedrijven de volgorde van activiteiten in hun social media marketingproces analyseren en identificeren welke activiteiten de grootste impact hebben op de betrokkenheid van de doelgroep.

14. Verbeteren van e-mailmarketing

Met process mining kunnen bedrijven de volgorde van activiteiten in hun e-mailmarketingproces analyseren en identificeren welke activiteiten de grootste impact hebben op de conversie.

15. Analyseren van website verkeer

Process mining kan helpen bij het analyseren van de volgorde van activiteiten van websitebezoekers, waardoor bedrijven bottlenecks en inefficiënties kunnen identificeren en deze kunnen optimaliseren om de gebruikerservaring te verbeteren en de conversie te verhogen. Hiervoor is wel nodig dat elk Event een eigen datum stempel heeft. Dat is goed in te stellen in Google Analytics via Google Tag Manager

16. Bijhouden van effectiviteit van advertenties

Met process mining kunnen bedrijven de volgorde van advertentie-activiteiten analyseren en de effectiviteit van elke activiteit meten, waardoor ze hun advertentiebudget gerichter kunnen inzetten om meer conversie te genereren.

17. Verbeteren van klantsegmentatie

Door de volgorde van activiteiten in klantgedrag te analyseren met process mining, kunnen bedrijven de segmentatie van hun doelgroepen verbeteren en gerichte marketingacties ondernemen om de conversieratio te verhogen.

18. Optimaliseren van affiliate marketing

Met process mining kunnen bedrijven de volgorde van activiteiten in hun affiliate marketingproces analyseren en de meest succesvolle strategieën identificeren om de verkoop te verhogen.

19. Meten van return on investment

Door de volgorde van activiteiten in hun marketingcampagnes te analyseren met process mining, kunnen bedrijven de ROI van hun campagnes meten en inzicht krijgen in de kosten en opbrengsten, waardoor ze hun budget gerichter kunnen inzetten.

20. Customer journey analyse

Customer journey analyse met process mining is een krachtige methode om het traject van een klant van het eerste contact tot de aankoop te visualiseren. Het proces van een klantreis bestaat uit meerdere stappen en deze stappen worden vaak op verschillende kanalen uitgevoerd. Process mining maakt het mogelijk om het volledige traject van de klant te analyseren en in kaart te brengen, inclusief de volgorde van elke stap en de tijd die het kost om deze uit te voeren. Door deze informatie te gebruiken, kunnen bedrijven inefficiënties en bottlenecks in hun klantreisproces identificeren en optimaliseren, waardoor de klanttevredenheid en de conversieratio worden verhoogd.

Conclusie

Process mining is een techniek die voor een goed conversie optimalisatie proces eigenlijk onontbeerlijk is. Frustratie, omwegen, gebrek aan informatie op de juiste plek worden zo snel duidelijk.

Wil je meer weten over process mining of een demonstratie van onze software? Neem dan contact met mij op.