Technische SEO audit laten uitvoeren
Gratis technische SEO audit aanvragen
Een technische SEO scan is een analyse van uw Content Management Systeem en technische infrastructuur. Het brengt in kaart in welke mate uw website/CMS in staat is überhaupt hoog te komen in de zoekresultaten.
Technical SEO Audit Checklist
Complete zoekoptimalisatie gaat net zo goed over goede technische SEO als over inhoud en gebruiksvriendelijkheid. Om uw website optimaal te laten presteren voor zoekmachine rankings, moet u ervoor zorgen dat uw technische SEO-strategie foutloos is. Een technische SEO-checklist en -audit kunnen helpen.
Zoekmachinealgoritmen van Google of Bing sturen crawlers naar uw site om de HTML-code, JavaScript, prestaties, structuur en meer te analyseren. Dit betekent dat een volledig geoptimaliseerde website meer nodig heeft dan alleen trefwoorddichtheid en goede inhoud voor succesvolle SEO-resultaten. Veel online marketeers en bedrijfseigenaren weten dat SEO belangrijk kan zijn, maar technische SEO-audits is complex en kan moeilijk zijn voor iedereen zonder expertise.
Een goede manier om te bepalen wat u nodig heeft, is door een technische SEO-auditchecklist te maken om de gezondheid van uw website te bepalen. We hebben deze complete technische SEO-auditgids gemaakt om u te helpen bij het doornemen van enkele van de belangrijkste elementen van moderne zoekoptimalisatie. Een checklist als deze zal online bedrijven en e-commercesites helpen te bepalen waar ze zouden kunnen lijden.
Doorloop onze auditgids hieronder om er zeker van te zijn dat uw technische SEO compleet is. We hebben onze gids ontworpen met niets anders dan gratis technische SEO-tools, zodat u veel gemakkelijker een volledige audit kunt krijgen.
Wat is een technische SEO-audit?
Een technische SEO-audit is een proces dat verschillende technische onderdelen van een website controleert om er zeker van te zijn dat ze de best practices voor zoekoptimalisatie volgen. Dit zijn technische delen van uw site die direct verband houden met rankingfactoren voor zoekmachines zoals Google of Bing. De audit checklist kan worden gedaan met zoiets eenvoudigs als een Excel-bestand.
Veel “technische” SEO-elementen hebben betrekking op HTML-elementen, de juiste metatags, websitecode, JavaScript en de juiste website-extensies.
Voor een technische SEO-checklist is het niet nodig om elk onderdeel van een SEO-campagne te controleren. Er zijn veel factoren voor SEO die u ook afzonderlijk moet controleren, inclusief inhoud voor best practices voor SEO op de pagina, zoekwoordstrategie, inhoud en meer. Maar technische SEO is belangrijk omdat het betekent dat u onder de motorkap van uw website moet controleren op complexere problemen waarvan u misschien niet op de hoogte bent.
Het betekent ook controleren op technische problemen die de gebruikerservaring kunnen schaden door ervoor te zorgen dat uw website slecht functioneert.
Een controlechecklist kan betekenen dat u onze handleiding stap voor stap doorloopt en eventuele problemen noteert die u aantreft in een Excel-document of in een Word-document. Door bij te houden welke problemen u tegenkomt, kunt u ze opzij zetten en ze dienovereenkomstig aanpakken, zodat uw website het best is geoptimaliseerd voor de prestaties van zoekmachines.
Volg onze controlelijstgids voor elk van deze items:
- Zorg ervoor dat uw inhoud zichtbaar is
- Zorg ervoor dat uw analyses/tracking is ingesteld
- Controleer uw canonisering
- Toegang tot Google Search Console
- Controleer op handmatige acties
- Controleer uw mobielvriendelijkheid
- Controleer op dekkings-/indexeringsproblemen
- Uw site scannen op 404s
- Uw Robots.txt-bestand controleren
- met behulp van het sitecommando
- Controleer of uw sitemap zichtbaar is
- Veilige protocollen en gemengde inhoud
- Controleer op verdachte back
- Beveiligingsproblemen Schemamarkering
- controleren
- dat uw inhoud zichtbaar is
Inhoud is misschien geen “technische” SEO-rangschikkingsfactor, maar het is een rankingfactor. Het is dus een goed idee om ervoor te zorgen dat het zichtbaar is voor zoekmachines. Dit maakt het een goede eerste stap voor uw technische SEO-site-audit. Controleer de startpagina, categoriepagina’s en productpagina’s van uw site om er zeker van te zijn dat uw inhoud niet alleen zichtbaar is voor mensen, maar ook voor Googlebot (sommige CMS’en behandelen deze pagina’s anders, dus uw checklist moet elke soort bevatten).
Als uw site normaal wordt weergegeven, hoeft u zich over het algemeen geen zorgen te maken, vooral als uw inhoud er goed uitziet in Chrome. Googlebot gebruikt een versie van de Chrome-browserengine om pagina’s weer te geven.
U kunt JavaScript in Chrome uitschakelen om te zien of er belangrijke elementen van uw pagina ontbreken. Niet-weergeefbare inhoud, links of navigatiebalkelementen kunnen betekenen dat GoogleBot ze niet kan zien, maar dat is niet noodzakelijk.
Een manier om te controleren hoe GoogleBot uw pagina’s waarneemt wanneer u uw technische SEO-auditchecklist doorloopt, is door de gecachte versie in de SERP te controleren. Gebruik de zoekoperator “site:” in Google om uw pagina in de index te vinden (bijv. “site:voorbeeld.com/voorbeeld-pagina-url” – maar zonder aanhalingstekens). Klik op het driehoekje naast de URL/broodkruimel van de pagina en klik op ‘In cache’.
Controleer het cachemenu in Google
Dit toont u de gecachte versie van de pagina die Google in hun index heeft vanaf de laatste keer dat deze werd gecrawld. Maakt u zich geen zorgen als de meest recente versie van uw pagina niet wordt weergegeven, deze kan verouderd zijn als de pagina niet recentelijk is geïndexeerd. Controleer voor uw technische SEO-audit of de gecachte versie belangrijke inhoudselementen bevat die ontbreken, of dat inhoud die is gebouwd met JavaScript niet correct wordt weergegeven.
Een andere manier om te controleren hoe uw pagina wordt weergegeven door Google, is door rapporten te gebruiken die beschikbaar zijn in Google’s Search Console. Plaats uw pagina-URL in de “URL-inspectietool” om de indexstatus en eventuele waarschuwingen over de prestaties ervan te bekijken. Klik vanaf hier op “Live URL testen” en vervolgens op “Geteste pagina bekijken” om het resultaat te controleren en ervoor te zorgen dat uw pagina volledig wordt weergegeven.
Zorg ervoor dat uw Analytics/Tracking is ingesteld
Als Google Analytics-tracking al is ingesteld voor uw site, is het verstandig om ervoor te zorgen dat deze is ingesteld en correct werkt. Onze technische SEO-site-auditgids kan u laten zien hoe.
Controleer uw broncode (druk op Control + u) van de startpagina, hoofdcategoriepagina’s en productpagina’s op de aanwezigheid van de trackingcode die is gekoppeld aan uw Analytics-account en property. Aangezien sommige CMS’en (contentmanagementsystemen) paginasjablonen anders behandelen, is het een goed idee om elke soort te controleren om er zeker van te zijn dat de tracking consistent is.
De code moet worden geïnstalleerd in de head-tags (tussen <head> en </head>) en bevat meestal een ID die u kunt matchen met uw Analytics-property/view.
Google’s Tag Assistant
De Tag Assistant-browserplug-in van Google kan helpen controleren of de trackingcode correct is geïnstalleerd. Als u de plug-in hebt geïnstalleerd, klikt u op het pictogram op de pagina die u wilt controleren en klikt u op ‘Inschakelen’. Laad vervolgens de pagina opnieuw en klik nogmaals op het Tag Assistant-pictogram.
Zodra de pagina is geladen, ziet u informatie over alle Google-tags die op de pagina zijn geïnstalleerd. Deze gratis tool wordt door Google geleverd aan marketeers om ervoor te zorgen dat hun trackingcodes correct zijn geïnstalleerd en is gemakkelijk te gebruiken.
Als uw tags een blauw of rood pictogram vertonen, zijn ze mogelijk niet correct geïnstalleerd en kan de volgende stap van de technische controlechecklist van uw website het oplossen ervan zijn. Tag Assistant kan u vertellen wat de problemen zijn en u kunt uw browsesessie ‘opnemen’ om te zien hoe tags worden geactiveerd terwijl u van pagina naar pagina gaat.
Tag Assistant kan u helpen met uw technische SEO-audit door uw Analytics-code te verifiëren, maar het helpt ook met Google-trackingtags die zijn ontworpen voor andere marketingkanalen: AdWords-conversietracking, remarketing, Floodlight, Google Tag Manager (GTM) en meer.
Noteer eventuele tags die blauw of rood zijn gemarkeerd, aangezien deze kleuren duiden op problemen met de installatie van de tag.
Analyseer Google Analytics-verkeer
Uw Google Analytics-account kan u ook aanwijzingen geven over tracking. Als u extreme verschuivingen in gegevens ziet, kan dit een rode vlag zijn die suggereert dat uw trackingcode niet correct wordt geactiveerd wanneer deze wordt geladen. Zoek in uw Google Analytics-gegevens naar perioden zonder sessies, plotselinge verschuivingen in het verkeer en zeer hoge/lage bouncepercentages – dit kunnen allemaal symptomen zijn van mogelijke problemen met de trackingcode.
Een juiste installatie van de trackingcode is belangrijk voor betrouwbare gegevens. Als de trackingcode niet correct is geïnstalleerd, kan dit het verifiëren van verkeer en sessies bemoeilijken en het moeilijker maken om te bepalen welke pagina’s het belangrijkst zijn en welke het meeste verkeer krijgen. Het kan ook van invloed zijn op het nauwkeurig bepalen van de resultaten van uw SEO-campagne.
Het vinden van het voorvoegsel “UA-” is een manier om te verifiëren, maar het is niet 100% betrouwbaar vanwege de manier waarop HTML de code kan weergeven. Als u weet welk type trackingcode u heeft, zoek dan naar de aanwezigheid ervan in uw broncode. Het is echter belangrijk op te merken dat deze stap van de technische SEO-audit ook alleen de aanwezigheid van een trackingcode aangeeft, en niet noodzakelijkerwijs als deze correct werkt.
Controleer uw canonicalisering
Controleer de broncode van uw site voor rel=”canonical” href=”www.example.com/page.” Zoeken op een pagina naar ‘canoniek’ in de broncode van de pagina is een eenvoudige manier om te verifiëren.
Controleer of de URL waarnaar wordt verwezen live is.
Controleer vervolgens de categoriepagina’s en productpagina’s op uw site en noteer de resultaten.
Vanwege HTML-opmaak kan de canonieke tag niet altijd worden gevonden. In dit geval kan de Lighthouse-browserplug-in van Google worden gebruikt om de canonicalisering te verifiëren. Nadat de plug-in is geïnstalleerd, selecteert u “Opties” en zorgt u ervoor dat het vakje “SEO” is aangevinkt en klikt u vervolgens op “Rapport genereren”. Nadat het rapport is gegenereerd, controleert u of onder SEO > Niet van toepassing > Best practices voor inhoud het rapport luidt: “Document has a valid rel=canonical.”
(De Lighthouse-app is een gratis tool voor technische SEO-auditchecklist van Google en kan worden gebruikt om andere technische delen van uw site te controleren!)
Waarom deze stap opnemen in de technische SEO-auditchecklist van uw site? Canonicalisering is een manier om zoekmachines te vertellen welke versie van een pagina de ‘hoofdversie’ is. Vaak kan één pagina worden bezocht met meerdere URL’s. Door deze pagina’s te canonicaliseren tot één hoofdversie, kunt u zoekmachines zoals Google en Bing laten weten dat deze URL’s inderdaad dezelfde pagina zijn en niet alleen duplicaten zijn die met elkaar concurreren. Dit kan uw vermogen om te worden geïndexeerd enorm verbeteren en zoekmachines helpen uw site beter te begrijpen, waardoor uw technische SEO-prestaties een boost krijgen.
Wanneer pagina’s met elkaar concurreren in de indexen van zoekmachines, betekent dit dat niet een bepaalde URL goed presteert, en/of dat de verkeerde het goed doet. Als onderdeel van uw volledige technische SEO-audit, is onze begeleiding ervoor te zorgen dat uw site correct wordt gecanoniseerd.
Unieke URL’s die canonicalisering moeten bevatten, zijn onder andere:
https://www.example.com
https://www.example.com
https://example.com
https://example.com/index.php
https:// voorbeeld.com/index.php?r…
Deze URL’s kunnen allemaal voor dezelfde pagina zijn, maar als ze niet correct gecanoniseerd zijn, kan het voor Google moeilijk zijn om te bepalen welke moet worden geïndexeerd.
Het beste is om product-/categoriepagina’s te canoniseren naar een generieke URL of de kortste URL met de minste submappen (bijv. www.example.com/collections/sub-directory/sub-directory2/xyzproduct gecanoniseerd naar www.example. com/xyzproduct).
U kunt ook de URL-inspectietool of het rapport ‘Dekking’ in Search Console gebruiken om te zien welke URL’s worden geïndexeerd. Met deze informatie uit uw audit kunt u ervoor zorgen dat alleen de juiste pagina’s worden geïndexeerd.
Toegang tot Google Search Console
Google’s Search Console is een onmisbaar hulpmiddel voor het controleren van de SEO-gezondheid van uw site en het is gratis beschikbaar voor iedereen die een website bezit. Een deel van uw technische SEO-auditchecklist moet ervoor zorgen dat u Search Console correct kunt openen.
Ga naar Google Search Console en zorg ervoor dat je bent ingelogd op het juiste Gmail-account voor je site. Als u al een Search Console-account heeft, vindt u deze hier, of u kunt er een aanmaken.
Zoek in Search Console de accountproperty voor uw site. Controleer of het domein en het protocol voor uw site zich in Search Console bevinden en of deze overeenkomen met de live versie van de site. (bijv. https://example.com is niet hetzelfde als https://www.example.com). Een belangrijke stap in uw volledige SEO-audit is ervoor te zorgen dat het eigendom van uw site beschikbaar is en dat het de juiste versie is. Deze eigenschappen worden niet hetzelfde behandeld en als u de verkeerde heeft, zijn de gegevens niet nauwkeurig.
Met Search Console kunnen webmasters de indexeringsstatus controleren en de zichtbaarheid van hun site voor Google optimaliseren. Het stelt je ook in staat om te controleren op serverfouten, handmatige acties, berichten en meer van Google die betrekking hebben op de SEO van je website (onze technische SEO-auditgids zal hier later meer op ingaan).
Zorg ervoor dat het protocol (“httpss:” vs. “https:”), subdomein (“www.”) en domein (“example.com”) allemaal overeenkomen met de live versie van de site – dit betekent dat de juiste Search Console eigendom is beschikbaar voor de rest van de technische controlechecklist.
Controleren op handmatige acties Selecteer in
het navigatiepaneel aan de linkerkant van uw Search Console Beveiliging en handmatige acties > Handmatige acties. Als u regelmatig een technische SEO-auditchecklist doorloopt, kunt u hier altijd controleren op handmatige acties.
Handmatige acties tegen een site of pagina betekenen dat een menselijke recensent bij Google (niet het algoritme) heeft vastgesteld dat deze niet voldoet aan de kwaliteitsrichtlijnen voor webmasters van Google en uw site heeft bestraft. Handmatige acties zijn uiterst zeldzaam, maar zijn van cruciaal belang en ze betekenen dat de pagina kan worden verlaagd of zelfs uit de index van Google kan worden verwijderd. Dit is een belangrijke stap in uw technische SEO-auditchecklist. Als u nog niet eerder heeft gecontroleerd op handmatige acties, is het mogelijk dat uw site ernstig ondermaats presteert.
Gewoonlijk gebeuren handmatige acties alleen vanwege pogingen te kwader trouw om de Google-zoekindex te manipuleren of om SEO te verbeteren door middel van black-hat-middelen.
Als u merkt dat uw site een handmatige actie heeft, moet uw onmiddellijke volgende stap zijn om deze te repareren. Gelukkig vertelt Search Console je waar de boete voor is. Als onderdeel van de controlechecklist voor uw technische website kunt u ook de richtlijnen voor webmasters van Google bekijken om ervoor te zorgen dat uw site geen enkele van de regels van Google overtreedt.
In het rapport ‘Handmatige acties’ van Search Console ziet u boven aan het rapport een aantal handmatige acties voor uw site. Als uw site geen handmatige acties heeft, ziet u in plaats daarvan een groen vinkje.
Als al uw problemen zijn opgelost of als u denkt dat de handmatige actie ten onrechte is uitgevoerd, kunt u ‘Een beoordeling aanvragen’. Het verzoek kan enkele dagen duren, dus wees geduldig bij het wachten op een reactie. Volgens de richtlijnen van Google moet uw verzoek:
- Het exacte kwaliteitsprobleem op uw site uitleggen.
- Beschrijf de stappen die u heeft genomen om het probleem op te lossen.
- Documenteer het resultaat van uw inspanningen.
- Controleer uw mobielvriendelijkheid
Google kondigde in november 2016 zijn Mobile-First Indexing aan en later in maart 2018 kondigden ze aan dat het hele web tegen eind 2020 zou worden overgezet op mobile first-indexering. Deze nieuwe strategie betekent dat een goed- ontworpen mobiele versie van uw site is belangrijk voor langdurige en voortdurende SEO-relevantie.
Google beweert dat mobiele sites geen positievoordeel hebben ten opzichte van niet-mobiele sites, maar specifiek dat de kwaliteit van mobiele sites de positie in mobiele zoekresultaten zal beïnvloeden. Als u een mobiele versie van uw site heeft (wat u zeker zou moeten doen!) Neem deze dan op in uw technische controlechecklist voor SEO-sites om er zeker van te zijn dat deze goed presteert.
Mobielvriendelijkheid is zeer veelzijdig en omvat een breed scala aan variabelen (te veel om hier volledig te bespreken), maar de mobielvriendelijke testtool van Google is de eenvoudigste en een van de beste manieren om te bepalen hoe Google de mobiele versie van een site. Als er “problemen met het laden van pagina’s” zijn, noteer deze dan in de controlelijst van uw SEO-sitecontrole.
Een eenvoudige manier om dit te controleren, is door de grootte van uw webbrowservenster te wijzigen om te controleren op reflexieve opmaak (een viewport-tag) die zich automatisch aanpast wanneer het formaat wordt gewijzigd. Reflexieve opmaak is een van de meer fundamentele elementen van mobielvriendelijkheid, u kunt ook zoeken naar het HTML-element <meta name=”viewport”> in uw broncode.
Viewport-tag weergegeven in HTML-broncode van een site
Gebruik de mobielvriendelijke testtool
Hier is nog een checklistitem voor het controleren van technische SEO op mobiel, een van de vele tools die Google marketeers biedt om hun technische instellingen te controleren, maar deze is specifiek ontworpen voor mobiel .
Zorg ervoor dat de tekst van uw mobiele site gemakkelijk te lezen en te zien is. Hier is geen officiële norm voor, maar tekst die te klein of te dicht bij elkaar staat kan je pijn doen. Inspecteer uw site visueel op een mobiel apparaat of met behulp van de mobielvriendelijke testtool.
Als de tool om de een of andere reden de pagina niet kan laden, kan dit erop wijzen dat de Googlebot-smartphoneversie uw pagina niet eens kan laden. Probeer het opnieuw met een andere URL, controleer op een echt mobiel apparaat of ga verder met de volgende stap in onze technische checklist voor SEO-audits.
Als de test vervolgens “niet-laadbare bronnen” laat zien, betekent dit dat externe elementen van de pagina, zoals afbeeldingen, CSS-bestanden of scripts, mogelijk niet correct worden geladen. Als onderdeel van uw technische SEO-audit moet u ervoor zorgen dat deze bronnen zich op de juiste bestandslocatie bevinden, snel genoeg worden geladen (geen time-out), verborgen achter aanmeldingen of geblokkeerd voor Googlebot door uw robots.txt-bestand.
Mobiel controleren in Search Console
Als u ten slotte de mobielvriendelijkheid wilt bevestigen als onderdeel van uw technische SEO-audit, kunt u ook Search Console gebruiken. Ga naar Search Console en vind van daaruit dezelfde gegevens in Verbeteringen > Mobiele bruikbaarheid om te zoeken naar waarschuwingen.
Search Console levert directe informatie over hoe uw site presteert in de index van Google. Het rapport ‘Mobiele bruikbaarheid’ zal u vertellen of Googlebot problemen heeft gevonden met het mobiele ontwerp van de site en het kan u aanwijzingen geven of mobiele problemen het verkeer belemmeren.
Hier geeft het rapport u informatie over uw pagina’s, met het volgende:
Status: Een pagina heeft twee mogelijke statussen:
Fout: De pagina is niet mobielvriendelijk. Dit kan betekenen dat een aantal problemen de mobielvriendelijkheid van uw site zodanig beïnvloeden dat Google dit te extreem vindt.
Geldig: de pagina is mobielvriendelijk. Hiermee voldoet hij aan de minimale eis voor mobielvriendelijkheid.
Pagina’s: het aantal pagina’s in de foutstatus met dit probleem.
Veelvoorkomende problemen die in Search Console worden gemeld, zijn onder meer een gebrek aan viewport-codering, inhoud die te breed is om op het scherm te passen, tekst die te klein is om te lezen of klikbare elementen die te dicht bij elkaar staan. Elk van deze moet iets zijn om op te letten als onderdeel van de checklist voor technische controle van uw website.
Het voordeel van Search Console is dat u hiermee de mobielvriendelijkheid van uw site als geheel kunt controleren, zodat u informatie krijgt voor alle pagina’s met mobiele problemen.
Mobiel controleren met behulp van Google’s Lighthouse
De Lighthouse-browserplug-in/app van Google kan worden gebruikt om aspecten van mobielvriendelijkheid te verifiëren. Nadat de plug-in is geïnstalleerd, selecteert u “Opties” en zorgt u ervoor dat het vakje “SEO” is aangevinkt en klikt u vervolgens op “Rapport genereren”. Nadat het rapport is gegenereerd, controleert u of onder Passed Audits > Mobile Friendly het rapport luidt: “Has a <meta name=”viewport”> tag with width of initial-scale.”
De Lighthouse-tool emuleert een smartphone die mobiele gegevens gebruikt om uw pagina te laden – op deze manier simuleert het feitelijk hoe uw site wordt geladen via een langzame en onbetrouwbare mobiele verbinding. De tool kijkt naar belangrijke statistieken zoals ‘Eerste zinvolle verf’ (hoe lang het duurt voordat de eerste belangrijke inhoud verschijnt) of ‘Eerste interactief’ (hoe lang het duurt voordat mensen daadwerkelijk met de pagina kunnen communiceren) – deze statistieken die enorm belangrijk voor een goede gebruikerservaring.
Het Lighthouse-rapport bevat veel van dezelfde informatie die u kunt vinden met de Mobile Friendly Test-tool of Search Console. Zelfs als de informatie overbodig is, kan het toch nuttig zijn om uw vermoedens te bevestigen door informatie over de viewportcodering van uw site, de canonieke status, hreflang-tags, HTTP-statuscode, <title>-tagaanwezigheid en meer te verifiëren.
Controleer op dekkings-/indexeringsproblemen
Uw checklist voor SEO-audit moet ervoor zorgen dat uw site niet wordt gehinderd door problemen die ertoe kunnen leiden dat deze niet worden geïndexeerd.
Selecteer in Search Console Dekking in het menu aan de linkerkant. Noteer eventuele extreme of recente dalingen in het totaal aantal “geldige” pagina’s. Uw technische SEO-auditchecklist moet ook melding maken van elke piek of grote toename van de vermelde “Fouten” of pagina’s die “Geldig met waarschuwingen” zijn.
Vermeld “niet gevonden” pagina’s, zachte 404’s, serverfouten of andere problemen die door Search Console worden genoemd, samen met het totale aantal pagina’s met elk probleem – deze zouden prioriteit moeten hebben wanneer u de SEO-problemen van uw site wilt oplossen.
De Lighthouse-browserplug-in/app van Google kan ook worden gebruikt om indexering te controleren. Nadat de plug-in is geïnstalleerd, selecteert u “Opties” en zorgt u ervoor dat het vakje “SEO” is aangevinkt en klikt u vervolgens op “Rapport genereren”. Nadat het rapport is gegenereerd, controleert u of onder SEO > Geslaagde audits > Crawlen en indexeren het rapport luidt: “Pagina is niet geblokkeerd voor indexering” en “robots.txt is geldig.”
Grote dalingen in het aantal geïndexeerde pagina’s kunnen wijzen op problemen met robots.txt of crawlbaarheid. Ze kunnen ook een symptoom zijn van andere problemen, zoals 404’s of onjuiste omleidingen.
Uw site scannen op 404
‘s Op dit moment is het ook een goed idee om uw site te controleren op 404’s. Gebroken links, dode pagina’s en status 404-URL’s zijn niet alleen slecht voor de SEO-prestaties, maar ook voor de gebruikerservaring. Controleer op 404’s tijdens uw technische SEO-auditchecklist door uw site te scannen op 404’s of door enkele van de gratis tools te gebruiken die voor u beschikbaar zijn.
Het rapport ‘Dekking’ van Search Console is de beste locatie om te controleren of eventuele 404’s die door Google zijn ontdekt. Hier kunt u filteren om pagina’s met “Fouten” weer te geven die grote problemen hebben waardoor ze niet kunnen worden geïndexeerd.
Scroll naar beneden onder dit rapport en controleer of ze als zodanig worden vermeld omdat ze aan Googlebot worden weergegeven als 404.
U kunt er ook voor kiezen om software of een SEO-tool voor siteanalyse te gebruiken om uw site te crawlen om automatisch 404’s te vinden.
Uw Robots.txt-bestand controleren
Veel SEO’s zijn zich ervan bewust dat het robots.txt-bestand op uw site de machtigingen regelt voor robots die uw site bezoeken, inclusief Googlebots en Bingbots. Dit betekent dat door bots van bepaalde delen van uw site te blokkeren, u ervoor kunt zorgen dat alleen pagina’s die u wilt indexeren aan zoekmachines worden toegevoegd.
De eerste stap voor uw technische SEO-audit is ervoor te zorgen dat uw robots.txt-bestand zich op de juiste locatie bevindt. De URI moet altijd “/robots.txt” zijn en moet altijd rechtstreeks aan het hoofddomein worden gekoppeld, zodat bots deze altijd op dezelfde plek kunnen vinden (bijv. www.example.com/robots.txt).
De meest basale indeling van uw bestand ziet er als volgt uit:
User-agent: *
Disallow: /
Het gedeelte “user-agent” toont alle bots die u wilt blokkeren, en het gedeelte “disallow” laat zien welke delen van uw site u ze willen blokkeren. Als onderdeel van uw technische SEO-auditchecklist, suggereert onze gids dat als u een van de Google-bots heeft die hier worden vermeld, u ervoor moet zorgen dat u ze niet per ongeluk blokkeert in belangrijke mappen.
Het jokerteken “*” wordt hier gebruikt om alle bots aan te duiden, wat betekent dat deze commando’s van invloed zijn op alle bots die de site bezoeken.
Met het commando “Disallow: /” bijvoorbeeld, wordt elk gebied van uw site dat na de “/” van uw hoofddomein komt, geblokkeerd (in invloed op de hele site!), maar in het bovenstaande voorbeeld, omdat er dan geen bots worden vermeld het is veilig.
De meest voorkomende secties om te blokkeren zijn:
- Disallow: /cart
- Disallow: /login
- Disallow: /logout
- Disallow: /register
- Disallow: /account
Wanneer u de status van uw technische SEO-gezondheid controleert, zorg er dan voor dat belangrijke submappen en gebieden van uw site niet worden uitgesloten van Googlebot of Bingbot. U moet er ook voor zorgen dat belangrijke themabestanden niet worden geblokkeerd, omdat dit een negatief effect kan hebben op het vermogen van zoekmachine-bots om uw pagina’s correct weer te geven.
Ten slotte moet uw technische controlelijst voor SEO-website-audits bevatten dat u ervoor moet zorgen dat u niet ook andere Google-bots blokkeert. Tenzij je een specifieke reden hebt om te voorkomen dat ze naar bepaalde delen van je site kijken.
Deze bots zijn onder meer:
- AdSense
- AdsBot Mobile Web Android (controleert de advertentiekwaliteit van de Android-webpagina)
- AdsBot Mobile Web (controleert de advertentiekwaliteit van de iPhone-webpagina)
- AdsBot (controleert de kwaliteit van de desktop-advertentiepagina)
- Googlebot News
- Googlebot Image
- Googlebot Video
- Googlebot (Smartphone)
- Google Favicon (haalt favicons voor verschillende services)
- AdIdxBot (voor het controleren van Bing Ads)
- BingPreview (gebruikt om pagina-snapshots te genereren)
Met behulp van de Site Command
Indexing-status kan ook worden gecontroleerd via een eenvoudige site-commando. Typ in de Google-zoekbalk het topniveaudomein van de live site na de opdracht “site:” (bijv. “site:voorbeeld.com” – zonder aanhalingstekens).
Noteer het gerapporteerde aantal resultaten bovenaan de resultatenpagina van de zoekmachine.
Door een siteopdracht in Google uit te voeren, kunt u bepalen of de site correct wordt geïndexeerd, evenals het geschatte aantal pagina’s dat wordt geïndexeerd. Dit is een rudimentaire methode om de indexstatus te controleren en is niet 100% nauwkeurig, maar het kan een eenvoudige stap zijn in de controlelijst van uw sitecontrole om er zeker van te zijn dat uw pagina’s daadwerkelijk worden weergegeven in de zoekresultaten.
De resultaten van een sitecommando zijn soms benaderingen op basis van hoe Google resultaten uit de index retourneert, ze mogen niet als een exact getal worden behandeld. Als het aantal echter extreem laag is, kan dit een probleem zijn met uw indexering. Als het aantal te hoog is, kan dit betekenen dat een probleem met uw canonicalisering toestaat dat dubbele URL’s worden geïndexeerd.
Controleer of uw sitemap zichtbaar is
De volgende stap in onze technische SEO-auditgids is ervoor te zorgen dat uw sitemap is ingesteld en correct is ingediend. Hoewel sitemaps geen vereiste zijn (u kunt nog steeds zonder deze worden geïndexeerd), wordt het ten zeerste aanbevolen voor snellere SEO-resultaten en regelmatige indexering.
Een sitemap is een bestand waarin u informatie verstrekt over de pagina’s en bestanden op een site, samen met de relatie daartussen. Dit bestand fungeert als een lijst met pagina’s die door Google kunnen worden gecrawld om een site gemakkelijker te indexeren.
Meestal zoek je naar je sitemap op de “/sitemap.xml” URI van je hoofddomein – maar het is prima als je sitemap zich op een andere URI bevindt – zolang zoekmachines deze kunnen vinden.
Voor uw technische SEO is de enige manier om het zeker te weten, deze rechtstreeks bij Google in te dienen.
Schermafbeelding van hoe u een sitemap kunt indienen in Search Console
Selecteer in Search Console Sitemaps in het menu aan de linkerkant. Noteer of een sitemap al dan niet is ingediend en controleer de datum van indiening. Als onderdeel van uw technische checklist voor SEO-audits is het een goed idee om ervoor te zorgen dat uw sitemap up-to-date is en automatisch wordt bijgewerkt (de meeste contentmanagementsystemen kunnen dit).
Zorg ervoor dat uw sitemap alleen statuscode 200 URL’s bevat. Er mogen geen omleidingen, 404’s of niet-canonieke URL’s (afzonderlijke URL’s voor dezelfde pagina’s) zijn.
PageSpeed Insights voor zowel mobiel als desktop
Voor zowel desktop- als mobiele zoekresultaten heeft Google aangekondigd dat paginasnelheid een rankingfactor is. Paginasnelheid kan ook een slechte invloed hebben op de gebruikerservaring, het aantal exits verhogen en het bouncepercentage verhogen. Voor dit gedeelte van uw technische SEO-auditchecklist wilt u misschien de snelheid van zowel uw desktop- als mobiele siteversies in overweging nemen.
Ga naar de Google PageSpeed Insights-tool en voer de URL van uw site in (dit is nog een andere gratis technische SEO-audittool van Google).
Noteer de snelheid en optimalisatie voor zowel de desktop- als de mobiele versie van uw site en werk uw checklist bij als er problemen zijn.
Veilige protocollen en gemengde inhoud
HTTPS is een rangschikkingssignaal. Uw website moet standaard HTTPS zijn als een dergelijke versie bestaat. Als er een niet-beveiligde versie van de site bestaat en niet is omgeleid, zijn er twee versies van de site. Canonicalisering is een oplossing, maar een 301-omleiding is de beste manier om zoekmachines te informeren over de nieuwe versie van een site.
Voor veel webmasters die niet bekend zijn met technische SEO lijkt dit misschien geen probleem. Voor iedereen die een checklist doorloopt van de technische SEO van hun site, is het een goed idee om dit te verifiëren. Er zijn een paar manieren om een idee te krijgen van de veiligheid van uw site:
Controleer de startpagina, categoriepagina’s en productpagina’s van de site op HTTPS. Controleer op meerdere versies van de site (door https://www, https://, https://, https://www te vervangen om ervoor te zorgen dat elke versie wordt omgeleid naar één HTTPS-hoofdversie)
Methode 2: Google’s Lighthouse browser plug-in kan worden gebruikt om de HTTPS-status te verifiëren. Nadat de plug-in is geïnstalleerd, selecteert u “Opties” en zorgt u ervoor dat het vakje “Best Practices” is aangevinkt en klikt u vervolgens op “Rapport genereren”. Nadat het rapport is gegenereerd, controleert u of onder Best Practices > Passed Audits het rapport luidt: “Gebruikt HTTPS.” Omleidingen moeten nog handmatig worden gecontroleerd.
Bij het omleiden van meerdere protocollen en subdomeinen is de beste werkwijze voor SEO om permanente (301 stijl) omleidingen te gebruiken. Niet-permanente (302-stijl) omleidingen kunnen zoekmachines in verwarring brengen en kunnen leiden tot verlies van autoriteit.
Controle voor gemengde inhoud
Voorbeeld van gemengde inhoud in Google Lighthouse
Het is belangrijk voor de sitebeveiliging uw domein in te stellen met een HTTPS-protocol, maar u moet ervoor zorgen dat paginabronnen, documenten en themabestanden ook veilig zijn – anders heeft u mogelijk “gemengde inhoud .”
Voor uw technische SEO site-audit kunt u het beste Google Lighthouse gebruiken.
U kunt de gratis browserextensie voor Lighthouse gebruiken, maar deze wordt ook geïnstalleerd in de Chrome-browser zelf. Voer Lighthouse op uw site uit om te controleren op gemengde inhoud (klik op de pagina met de rechtermuisknop en selecteer “Inspecteren”, ga in het volgende menu naar “Audits” en klik vervolgens op “Rapport genereren”)
De tool zal pagina-elementen weergeven die worden aangeroepen via een onveilige URL, waardoor u de mogelijkheid heeft om ze toe te voegen aan uw volledige SEO-auditchecklist.
Controleer op verdachte backlinks
Te veel onnatuurlijke of spamachtige links kunnen voor Google een aanwijzing zijn dat een site geen kwaliteitsinhoud heeft of niet wordt onderschreven door geloofwaardige websites. Schadelijke backlinks of backlinks met spam kunnen de positie van uw site schaden en als u zich hiervan bewust bent, kunt u indien nodig ongewenste links ‘afwijzen’.
Het is zelden nodig om links af te wijzen, maar een verstandige stap in uw technische SEO-auditchecklist is om op zijn minst op de hoogte te zijn van duistere sites die naar u teruglinken en om te zien in wat voor soort linkbuurt u zich bevindt.
Ga naar Search Console, selecteer Links in het menu aan de linkerkant en selecteer vervolgens “Meer” onder “Toplinksites” scan naar sites die op spam lijken of met domeinnamen die expliciete/volwassen onderwerpen bevatten.
Een groot aantal backlinks van sites die geen verband houden met uw site, kan ook slecht zijn voor SEO. Houd er rekening mee dat het algoritme van Google spam-links kan onderscheppen en devalueren, waardoor ze minder schadelijk zijn voor uw site. Als u deze stap opneemt in uw technische controlelijst voor SEO-sitecontrole, houd er dan rekening mee dat het afwijzen van links zonder het effect ervan op uw site te begrijpen, ertoe kan leiden dat u uw positie verliest.
Contact
Vul hieronder het contactformulier in en binnen één werkdag nemen we contact met u op.
Over ons
E-commercemanagers.com heeft als missie om bedrijven en organisaties succesvoller te laten zijn in het digitaal geautomatiseerde tijdperk.
Wij geloven dat analyse en inzicht in de oorzaken van vraagstukken cruciaal zijn vervolgens oplossingen te implementeren die efficient, effectief en schaalbaar zijn.
Data, automatisering en personalisatie hebben daar in de meeste gevallen een belangrijke rol in.
Wij werken op een agile wijze met scrum technieken en proberen snel tot de kern te komen.
Inschrijven nieuwsbrief
Schrijf u nu in voor de maandelijkse nieuwsbrief:
Laatste nieuws
- Google Analytics 4 blogs 19 augustus 2023
- Vijf no-code automatiseringsplatformen voor data en procesintegraties 15 juli 2023
- Digital Adoption Platforms versus Customer Succes Platforms – verschillen en overeenkomsten 24 mei 2023
- Verschillen tussen Service Delivery Manager, Customer Succes Manager en Credential Development Manager 23 mei 2023
- Pijnpunten, hoe ontdek je ze en taxeer je hoe groot ze zijn? 7 mei 2023
Algemeen
Contactgegevens
E-commercemanagers.com
⛾ Goudenregen 12
8141 XA HEINO
☎ 038-2340222
✉ info [at] e-commercemanagers.com