Nieuwe tool voor e-commerce bedrijven: CO₂ uitstoot berekenen

Nieuwe CO2 calculator voor e-commerce bedrijven

Bij E-commercemanagers.com zien we dat duurzaamheid steeds belangrijker wordt voor onze bedrijven. Hun klanten verwachten niet alleen goede producten en diensten, maar ook dat bedrijven zich inzetten voor een betere planeet. De komst van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) in 2026 verplicht bedrijven bovendien om uitgebreid te rapporteren over hun duurzaamheidsinspanningen.

Een belangrijke stap op weg naar duurzaamheid is het verduurzamen van de logistieke keten. Met onze CO2-calculator  kun je de CO2-impact van jouw bezorgingen inzichtelijk maken en gerichte stappen zetten om die impact te verkleinen.

De CO2-calculator is een waardevolle tool om de impact van jouw bezorgingen op het milieu te meten en houdt ondermeer rekening met:

  1. soort voertuig: verschillende voertuigen stoten per gereden kilometer verschillende hoeveelheden CO2 uit. Elektrische voertuigen zijn uiteraard de schoonste optie, maar ook benzine- en dieselauto’s met een laag brandstofverbruik en bestelwagens met een hoog laadvermogen kunnen een efficiënte keuze zijn. De CO2-calculator houdt rekening met de CO2-uitstoot per kilometer van verschillende voertuigtypen.
  2. aantal afleverpogingen: elke extra afleverpoging betekent extra kilometers en dus extra CO2-uitstoot. De CO2-calculator stimuleert daarom efficiënte bezorgroutes en het gebruik van eerste-keer-succes-strategieën, zoals het verzenden van pakketten naar afhaalpunten of het informeren van klanten over de bezorgtijd.
  3. retouren: geretourneerde pakketten betekenen extra ritten en dus extra CO2-uitstoot. Een goed retourbeleid kan hierbij helpen. De CO2-calculator kan inzicht geven in de CO2-impact van retouren, zodat je gerichte stappen kunt zetten om het retourpercentage te verminderen.
  4. afhaalpunten en postkantoren: bezorging op afhaalpunten of postkantoren kan in veel gevallen een efficiëntere en dus schonere optie zijn dan bezorging aan huis. De CO2-calculator kan de CO2-besparing van afhaalpunten inzichtelijk maken, zodat je klanten kunt stimuleren om hiervoor te kiezen.
  5. andere factoren: naast de genoemde factoren spelen er nog tal van andere factoren een rol bij de berekening van de CO2-uitstoot, zoals de verpakking van de producten, de mate van vrachtoptimalisatie en de efficiëntie van de magazijnlogistiek.

De voordelen van de CO2-calculator:

  • transparantie: krijg inzicht in de CO2-uitstoot van jouw bezorgingen, per bestelling en per aflevermoment;
  • duurzame keuzes: maak bewuste keuzes over het type voertuig, het aantal aflevermomenten, het percentage bezorging op afhaalpunten en andere factoren die de CO2-uitstoot beïnvloeden;
  • kostenbesparing: Door je logistieke proces te optimaliseren, bespaar je niet alleen op CO2-uitstoot, maar ook op kosten;
  • imagoverbetering: laat zien dat je duurzaamheid serieus neemt en trek milieubewuste klanten aan;
  • toekomstbestendig: volg alvast de richtlijnen van de CSRD en wees voorbereid op de toekomst.

De CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive)

De CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) is een Europese richtlijn die vanaf 2026 verplicht in werking treedt. Deze richtlijn verplicht grote bedrijven om uitgebreid te rapporteren over hun duurzaamheidsinspanningen, waaronder de CO2-uitstoot van hun logistieke keten. De CO2-calculator is een waardevolle tool om te voldoen aan de eisen van de CSRD.