On page SEO
Optimaliseer je webpagina’s voor SEO
Optimaliseer je webpagina’s voor SEO
On page SEO is de techniek om op uw eigen website uw content en CMS te optimaliseren voor rankings in de zoekmachines.
Bent u op zoek naar een complete checklist voor een nieuwe website?
Hieronder een advies voor de webbouwer en de contentredacteuren
Onderdelen
Wat is een responsive website? Dit is een website die afhankelijk van de grootte van het scherm van de gebruiker een andere structuur, navigatie en content laat zien.
Het gaat te ver om hier in de technische details van het responsive maken van een website in te gaan. Hier een link naar het aanpassen van HTML code t.b.v. responsive websites
De impact van laadsnelheid op de ranking van een website in de zoekresultaten in Google is hoog. Voor On Page SEO geldt hoe sneller hoe beter.
Onderdelen:
Laadsnelheid
Er zijn verschillende websites om je laadsnelheid te meten. Google heeft een meting voor laadsnelheid. Een betere test is Webpagetest.
Scripts
Scripts zijn stukjes code (Javascript) van programma’s die nodig zijn om onderdelen van de website te laden. Vaak roepen ze externe services aan (bijvoorbeeld Google Analytics of Facebook Custom Audiences).
Deze scripts kunnen zowel synchroon als a-synchroon geladen worden. Dat is een keuze die men kan configureren in de meestal in gebruik zijnde tagmanager. Bij synchroon laden moeten de tags op elkaar wachten wat betekent dat er een hele grote kans is op vertraging. Bij a-synchroon laden de scripts onafhankelijk van elkaar. Dit is dus sneller.
Caching
Caching is voor veel websites met statische pagina’s een belangrijke oplossing om webpagina’s sneller te laten.
Het betekent dat bij elke keer dat de aanroep van de webpagina door een internetgebruiker gebeurt niet de database wordt aangeroepen (wat tot vertraging leidt) maar een versie die al klaargezet is op de webserver. Dit scheelt veel tijd van het heen-en-weer zenden van pakketjes gegevens.
Afbeeldingen
Zie hieronder
SSL (Secure Sockets Layer) is een 128 of 256 bits encryptie die de gebruiker van een browser garandeert dat de data die hij/zij verstuurd naar de website niet door andere kan gemonitord worden.
Sinds medio 2014 is het een officiële Google rankingfactor en sinds 2018 is het steeds zwaarder gaan wegen en daarom een must-have voor iedere website.
Robots.txt is een bestandje wat op de webserver staat wat spiders instrueert wat wel en niet geïndexeerd mag worden voor de zoekmachines. Spiders zijn de crawlers van de zoekmachines en andere webscrapers om content te indexeren.
Google Search Console heeft een Robots.txt tester ontwikkeld. Hiermee kun je testen of je content goed indexeerbaar is,
Exacte instructies welke gebruikt kunnen worden voor het al dan niet indexeren of uitsluiten van pagina’s en directory’s een website: https://moz.com/learn/seo/robotstxt
Een sitemap is nodig om een aantal redenen. De belangrijkste reden is om de tool Google Search Console in gebruik te kunnen nemen zodat Google goed de pagina’s kan indexeren.
Andere voordelen zijn het compenseren van een slechte interne linkstructuur of een enorme hoeveelheid aan, bijvoorbeeld, nieuwsberichten.
Sitemap.xml is een bestand wat voor de spiders van zoekmachines weergeeft:
Een zoekmachine-vriendelijke url bestaat uit compleet uitgeschreven URL. Het is van belang dat de zoekwoorden in de URL voorkomen. Een programmeur van Google heeft dat bevestigd.
Ook het pad (dus hoeveel directories; m.a.w. de diepte) van de URL is van belang.
Het zal ook zeker invloed hebben op de CTR in de zoekresultaten omdat het simpelweg aantrekkelijk is om op te klikken.
Afbeeldingen wil je eigenlijk optimaliseren om een drietal redenen:
Afbeeldingen zijn nagenoeg altijd relatief groot v.w.b. aantal Kb’s die door een browser geladen moeten worden op het scherm van de gebruiker. En daarom hebben ze dus een grote invloed op de laadsnelheid van een webpagina.
Google Afbeeldingen is een relatief groot onderdeel van de algemene zoekmachine Google.
Hoe kun je ervoor zorgen dat jouw plaatjes goed scoren in de zoekmachine scoot?
De ALT tag is een afkorting voor Alternative. Dat betekent dat deze tekst wordt getoond wanneer het plaatje om de één of andere reden niet getoond kan worden.
De <title> is vanuit SEO perspectief de belangrijkste metatag. De maximum lengte is 60 tekens en dient zo hoog mogelijk in de HTML code gezet te worden.
Alhoewel de <description> dient toegevoegd te worden aan het CMS. De lengte dient idealiter gemaximeerd te zijn tot 160 karakters. Officieel is er geen maximum echter dit zijn het aantal tekens wat Google laat zien.
De <keywords> metatag is officieel geen rankingfactor meer voor Google. Echter het gebruik kan ook geen kwaad en allerlei kleinere zoekmachines maken er nog wel gebruikt.
Het advies is om maximaal 20 woorden te gebruiken; allemaal gescheiden door een komma.
De <canonical> metatag is een manier om de spiders van zoekmachines te verwijzen naar de originele, te indexeren, versie van een webpagina. Dit is vooral van belang bij gedupliceerde content (op de eigen website danwel van iemand anders).
De headers tags <h1>, <h2>, <h3> en verder zijn allemaal noodzakelijk om mogelijk te maken dat de auteur van een webtekst structuur aan zijn/haar document kan gegeven. Bij voorkeur kunnen ze dit doen via een WYSIWYG editor.
Soms is het wenselijk dat een pagina niet wordt geïndexeerd. Dan helpt de metatag <robots> om spiders te instrueren of:
<meta name=”robots” content=”index, follow”>
Door te wisselen van meta tag index naar meta tag noindex en van meta tag follow naar meta tag nofollow kan het gedrag van een spider proberen te beïnvloeden.
Bij voorkeur kan dit allemaal per pagina in het CMS (Content Management Systeem) gespecificeerd worden.
Zonder deze metatag laat een browser aan de gebruiker de normale, desktop, versie zien van de website.
De metatag dient in de <head> geplaatst te worden zoals hieronder aangegeven.
<head>
…
<meta name=”viewport” content=”width=device-width, initial-scale=1″>
…
</head>
Het cijfer ‘1’ zet de initiële zoom van de pagina. Er zijn meerdere parameters die ingezet kunnen worden in combinatie met deze metatag. Op CSS Tricks meer informatie hierover.
Dit is een open source initiatief om content elementen een vaste structuur te geven zodat robots van allerlei zoekmachines.
Zo bestaan er verschillende markup schema’s voor bijvoorbeeld:
De Open Graph markup is een initiatief van Facebook. Vanwege de grootte van het platform hanteren veel andere, kleinere, sociale netwerken, ook deze markup voor de weergave van webpagina’s en andere digitale content. Veel informatie over de Open Graph is te vinden op https://developers.facebook.com/docs/sharing/webmasters/#markup.
Open Graph wordt ook ondersteund door ondermeer deze sociale netwerken:
De Open Graph markup lijkt erg op de Schema markup. Voor maximaal effect zijn toch beiden nodig. De eerste is écht voor Facebook bedoelt terwijl de tweede (Schema) echt voor de zoekmachine spiders is bedoelt.
Om de content van de website, wanneer deze wordt gedeeld op het sociale netwerk Twitter, zo goed mogelijk te faciliteren voor weergave en voor organisatiedoeleinden (zoals app downloads of bezoeken aan de website).
De markup dient te worden opgenomen in de HTML code van elke pagina. De code is te downloaden op Twitter.com:
https://developer.twitter.com/en/docs/tweets/optimize-with-cards/overview/abouts-cards
Indien er een native app (iOS / Android) is, dan is het ook erg handig deze Twitter-card te installeren:
https://developer.twitter.com/en/docs/tweets/optimize-with-cards/overview/app-card
Pinterest heeft ook zijn eigen markup. Vooral van belang voor meer grafische content zoals (mooie en duidende) foto’s, infographics, canvassen en templates.
Er zijn drie soorten Rich Pins:
Meer informatie over de exacte implementatie kan gevonden worden op:
https://developers.pinterest.com/docs/rich-pins/overview/
De Title metatag is de belangrijkste tekstuele factor voor SEO.
Belangrijkste zaken:
Een goed voorbeeld van de Title metatag voor een pagina over de zoekwoorden “Offerte zonnepanelen aanvragen”:
“Offerte zonnepanelen aanvragen? Binnen 24 uur in huis”
Als de Title metatag wel een hoge positie en CTR veroorzaakt, maar mensen bouncen omdat de omschrijving niet in overeenstemming is met hun verwachtingen, dan zal dit tot lagere posities leiden. M.a.w. zorg ervoor dat mensen krijgen wat ze verwachten.
Alhoewel de description tag volgens de laatste literatuur geen directe ranking factor is heeft deze wel een grote impact op de CTR in de zoekresultaten (en dus indirect de ranking). Voor On Page SEO dus onontbeerlijk!
Wat maakt nu een aantrekkelijke description tag?
Voorbeeld:
“Offerte zonnepanelen aanvragen? Op deze pagina kunt u in één keer bij meerdere aanbieders een aantrekkelijk aanbod aanvragen waaruit u zelf kunt kiezen”
Headers zijn de hoofdstukken indeling en geven de structuur én hiërarchie van het document weer.
De belangrijkste zaken ten aanzien van het gebruik van headers:
Zoekwoorddichtheid is een relatief oud begrip in SEO land. Vroeger (voor het jaar 2000) was “hoe vaker hoe beter” het adagium. Dat zou nu geïnterpreteerd worden als spam.
De consensus is dat het nu tussen de 1 en 2% van alle woorden de exacte zoekwoorden idealiter zijn.
De positie van de zoekwoorden is idealiter aan het begin of aan het einde van een alinea.
LSI (Latent Semantic Indexing) is de naam van het Google patent wat ervoor zorgt dat woorden aan elkaar verbonden raken.
Hoe dit nu toe te passen voor de content praktijk? Gebruik in een lang artikel absoluut variaties van je centrale zoekwoorden en gebruik gerelateerde woorden.
Voorbeeld:
Volgens onderzoek is er een sterk verband tussen lengte van een artikel en de positie in de zoekmachines. De ideale content v.w.b. SEO is een soort van naslag artikel (tijdloos/ evergreen) van minimaal 1.500 woorden.
De interne linkstructuur is van belang om enerzijds gebruikers zo snel mogelijk te leiden naar hun bestemming. Voor SEO is de interne linkstructuur van belang om:
Kortom, pagina’s waarvan verwacht wordt dat ze een meer permanent karakter (jaren) hebben worden zeker in de navigatie opgenomen. Dit omdat externe partijen daar naartoe zullen (willen) linken om naar relevante content te verwijzen. Hierbij kan gedacht worden aan:
Hoe meer gedetailleerd hoe minder snel deze pagina dient opgenomen te worden in de primaire navigatie. Hier zou natuurlijk van afgeweken kunnen worden indien blijkt uit de interne zoekopdrachten dat er veel gezocht word naar een bepaalde webpagina.
Pagina’s die relatief snel incourant zijn, zoals nieuwsberichten, worden zeker niet in de navigatiestructuur opgenomen.
Een goede SEO specialist helpt u verder met dit soort vraagstukken.
Google Search Console is een tool van Google die een aantal belangrijke SEO functionaliteiten heeft:
Kortom, Google Search Console is een gratis tool die je eigenlijk niet kunt missen.
Vul hieronder het contactformulier in en binnen één werkdag nemen we contact met u op.
E-commercemanagers.com heeft als missie om bedrijven en organisaties succesvoller te laten zijn in het digitaal geautomatiseerde tijdperk.
Wij geloven dat analyse en inzicht in de oorzaken van vraagstukken cruciaal zijn vervolgens oplossingen te implementeren die efficient, effectief en schaalbaar zijn.
Data, automatisering en personalisatie hebben daar in de meeste gevallen een belangrijke rol in.
Wij werken op een agile wijze met scrum technieken en proberen snel tot de kern te komen.
Schrijf u nu in voor de maandelijkse nieuwsbrief:
E-commercemanagers.com
⛾ Goudenregen 12
8141 XA HEINO
☎ 038-2340222
✉ info [at] e-commercemanagers.com