SEO einde

Het einde van SEO (Search Engine Optimization) door de komst van SGE (Search Generative Experience)

Al een tijdje volg ik Wil Reynolds, directeur, manager of iets dergelijks, bij SEER Interactive – een Amerikaans online marketing bureau. Recent plaatste hij dit artikel op Linkedin en dat gaat over een podcast aflevering van Marketing Against The Grain genaamd “SEO Is Dead… 5 Ways To Save Your Business In 2024”.

Omdat ik Wil al een tijdje volg weet ik dat het geen clickbait figuur is… dus als hij een dergelijk artikel / podcast verwijst spits ik mijn oren en scherp ik mijn ogen en volg de links. Hieronder de podcast aflevering:

Hieronder mijn samenvatting:

“Vandaag duiken we diep in de verontrustende trend van afnemend Google zoekverkeer en de implicaties hiervan. Veel bedrijven hebben een scherpe daling in verkeer waargenomen, voornamelijk door recente algoritme-updates van Google die gericht zijn op het bestrijden van door AI gegenereerde spam. Deze verschuiving heeft veel bedrijven die sterk leunden op verouderde SEO-strategieën in een precaire positie gebracht, waardoor ze de toekomst van hun digitale aanwezigheid in twijfel trekken.

De eerste significante update kwam in februari, gericht op het verminderen van de zichtbaarheid van AI-spam content, wat leidde tot een merkbare daling in rangschikkingen voor veel sites. Een volgende update in maart paste het algoritme verder aan, waarbij platforms die door de gemeenschap worden gedreven zoals Reddit en Quora werden geprioriteerd, die moeilijk na te bootsen zijn met AI. Deze heroriëntatie in zoekdynamiek benadrukt een groeiende voorkeur voor echte gebruikersbetrokkenheid boven gemanipuleerde inhoud.

Als reactie hebben we potentiële strategieën besproken voor bedrijven om zich aan te passen. Deze omvatten het diversifiëren van verkeersbronnen buiten Google, het verbeteren van gebruikersbetrokkenheid op hun platformen, en mogelijk het gebruik van nieuwere technologieën of platforms die resoneren met het gedrag van hedendaagse internetgebruikers.”

Hieronder nog even de vijf alternatieven opgesomd:

Alternatieven van SEO

  1. Diversifiëren van verkeersbronnen
  2. Verbeteren van engagement
  3. Gebruikmaken van nieuwe platformen
  4. Update van content met regelmaat
  5. Community building

Diversifiëren van verkeersbronnen

Uitbreiden buiten Google naar andere zoekmachines en digitale marketingkanalen kan afhankelijkheid van een enkele bron verminderen.

Verbeteren van engagement

Het verbeteren van de interactiviteit en betrokkenheid van content kan helpen zichtbaarheid en relevantie te behouden.

Gebruikmaken van nieuwe platformen

Het adopteren van nieuwere platforms die moderne internetgebruikers aantrekken kan extra verkeer vastleggen.

Regelmatig updaten van content

Het vers en relevant houden van content helpt een sterke rangschikking na algoritme-updates te behouden.

Community building

Focussen op het bouwen van een gemeenschap rond de content kan directe bezoeken en gebruikersloyaliteit verbeteren.

De toekomst van SEO volgens Rand Fishkin

Ook Rand Fishkin (nu DGA van SparkToro en eerder beroemd geworden als CEO en oprichter van Moz/SEOmoz) heeft recent z’n vooruitzichten gepubliceerd over de toekomst van SEO.

In deze editie van 5-minuten whiteboard wordt besproken hoe marketeers hun marketingstrategieën toekomstbestendig kunnen maken voor een wereld waarin AI en grote taalmodellen de kern vormen van zoek- en vindbaarheid op het web. Men stelt zich voor dat in 2026 de interface van Google meer lijkt op hun generatieve zoekervaring, waarbij men bijvoorbeeld vraagt naar de beste vaatwassermarke voor snel drogen, en Google direct antwoord geeft, zoals de Bosch 900 en KitchenAid SuperDry, in plaats van een lijst met links.

Deze antwoorden zijn gebaseerd op de voorspellingen van tokens door grote taalmodellen, zoals die van Google, ChatGPT of Bard. Deze modellen verzamelen en analyseren enorme hoeveelheden data die vervolgens getokeniseerd en getraind worden met machine learning technieken en menselijke input, vaak van slecht betaalde werknemers in ontwikkelingslanden.

De kern van marketing in een AI-gecentreerde wereld is dat marketeers ervoor zorgen dat hun merk gekoppeld is aan woorden en zinnen die mensen kunnen gebruiken in zoekopdrachten, zodat hun merk positief wordt genoemd in de bronnen waaruit een taalmodel zijn antwoorden genereert. Dit is essentieel, hoewel het nog te vroeg is om met zekerheid te zeggen hoe de AI-gecentreerde toekomst er precies uit zal zien en welke bronnen Google precies zal gebruiken voor zijn taalmodellen.

Michiel Kant bij Inbound4cast over de toekomst van SEO in het licht van AI

Michel Kant, een ervaren SEO-specialist en ondernemer, is diep betrokken bij de evoluerende wereld van contentmarketing en AI. Met meer dan 13 jaar ervaring in zijn carrière is Michel overgestapt van agentschapsrollen naar onafhankelijk consultancywerk, en heeft hij zijn eigen softwarebedrijf, Flipstream, opgericht om ondernemingen te helpen met SEO-vraagstukken. De podcast bespreekt de impact van generatieve AI op de industrie en merkt op hoe Michel en andere marketeers zich aanpassen aan snelle veranderingen. Hij benadrukt het belang van het bijhouden van technologische vooruitgang om relevant en concurrerend te blijven. Michel bespreekt de strategische verschuivingen in contentmarketing, en uit zijn scepticisme over de effectiviteit van traditionele SEO in het licht van AI-ontwikkelingen.

Hieronder het voorbeeld wat Michel noemt van Instacart:

Conclusie v.w.b. de toekomst van SEO

Welk deel van search zal blijven gaan via een open zoekbalk (zoals Google groot is geworden) en welk deel niet is nog niet exact duidelijk.. feit is wel dat informatieve zoekopdrachten (dus NOG niet : transactionele zoekopdrachten) steeds meer via LLM’s zullen gaan.

En daarop moet je als organisatie die z’n content voor het voetlicht wil brengen een antwoord hebben.

Hoe dat antwoord er uit? Het behelst in ieder geval:

  • video content
  • persoonlijke relaties, netwerk en reputatie
  • community en audience building op veel platformen

Binnenkort meer hierover.