Marketing tijdens de Corona / COVID-19 periode

1.Inleiding

Al een paar jaar volg ik alternatieve Amerikaanse media op Youtube. Van serieuze prep-kanalen (ReluctantPreppers) tot nuchter onderbouwde kanalen die het huidige systeem als niet houdbaar inschatten. Een voorbeeld daarvan is PeakProsperity van Chris Martenson c.s. Over deze laatste later meer.

Deze soort media hebben vaak een grote mate van overdrijving in zich. Risico’s en scenario’s worden vaak uitvergroot en tot in het allerzwartste scenario uitgewerkt. Echter ze zijn vaak welk vroeg met het signaleren van trends en risico’s. Ikzelf bekijk deze kanalen omdat ik ook graag de andere kant wil horen.

Vanaf begin januari rapporteerden deze alternatieve media over de gang van zaken in China. Op of rond 24 januari hebben veel mensen, waaronder ik, het filmpje gezien waarin tientallen graafmachines de grond bouwrijp aan het maken waren voor een ziekenhuis wat daar binnen enkele dagen moest gebouwd worden.

Toen gingen bij mij alle alarmbellen af. Op dezelfde manier als dat ik vliegtuigen het WTC in New York zag invliegen. All bets are off.

Vanaf 25 januari bericht de eerdere genoemde Chris Martenson vrijwel dagelijks over de Corina crisis. Chris Martenson heeft toevallig (wist ik niet voor het hele Corona-gebeuren) een PhD in pathologie. Hij is dus goed bekend met allerlei chemische, virale en bacteriële feiten, onderzoeken en onderzoeksmethoden. En hij kan de cijfers en de onderlinge dynamiek goed toelichten.

2.Huidige situatie

2.1.Algemeen

We volgen nagenoeg allemaal het nieuws op dagelijkse basis en zijn allemaal diep geschokt hoe het virus onze Westerse waarden, normen en verwachtingen op elke mogelijke manier tart.

link:https://www.worldometers.info/coronavirus/

Een paar vragen die mij persoonlijk en dus ook mijn bedrijf bezig houdt:

  • hoe lang duurt deze crisis?
  • wat is de directe impact op mijn dagelijks brood en dat van mijn klanten?
  • wat is het gedrag van bedrijven en consumenten na deze crisis?
  • hoe gaan we straks om met landen waar het Corona virus nog niet is uitgeroeid?

McKinsey: ? Hoe meer slachtoffers in een land hoe pessimistischer de de lange termijn impact inschatting

McKinsey heeft in een aantal landen, waaronder Duitsland, een onderzoek gedaan

Belangrijkste  bevindingen (voor Duitsland):

  • beperkte toename van boodschappen via het internet
  • grote toename thuis-entertainment
  • overige sectoren substantiele afnames
  • grootste zorg: hoe lang gaat deze crisis duren?

2.2.Positieve geluiden

Op dit moment zijn er enorm veel positieve geluiden. Geluiden van bemoediging, inspiratie en leiderschap.

Bepaalde Nederlandse professoren, zoals Jan Rotmans, zeggen dat we dit soort crises nodig hebben om te veranderen. Persoonlijk geloof ik dat ook maar ik ben geen aanhanger van het HGBB-evangelie. M.a.w. er moet wel iets voor gebeuren.

Deutsche Bank, de WHO verwacht dat de maatregelen als volgt worden afgebouwd (chronologisch):

2.3. Andere geluiden

Yuval Noah Harari  schrijft in Financial Times (no wall) hoe overheden op dit moment, ingegeven of onder druk van Corona, grootschalige experimenten doen met nieuwe technologie of bestaande mogelijkheden, die eerst beperkt werden door Privacy, nu massaal uitrollen en toepassen. De vraag is of alle overheden straks alles terugdraaien. Of dat deze nieuwe verworven mogelijkheden ook voor andere ‘dreigingen’ toegepast kunnen worden.

Ook schrijft Harari dat het huidige leiderschap in de Verenigde Staten twist en tweedracht zaait tussen bondgenoten en andere landen van de wereld door haar roekeloze gedrag. Zowel binnen als buiten de huidige Corona-crisis. En dit helpt niet met het oplossen van het Corona probleem – want dat moeten op wereldwijde schaal. Daarnaast pleit de heer Harari voor een wereldwijde samenwerking en informatie-uitwisseling om dit soort pandemieën tegen te gaan.

We hadden t/m februari 2020 een complete open wereldwijde handel. Een situatie waar een open economie zoals die van Nederland floreert. Komt daar verandering in en komen er substantiële restricties in het vrije verkeer van goederen en diensten (EU vs rest van de wereld) dan heeft dat grote impact op onze Nederlandse economie. Laat staat als die restricties gaan gelden binnen de EU.

Nog weer een ander geluid is dat we na verloop van tijd, terwijl Corona nog welig tiert,  een weg moeten gaan vinden en daarvoor echte offers moeten gaan brengen. Offers in de zin van:

  • hogere belastingen om de meer intensieve zorg te betalen;
  • we kiezen er als samenleving voor bepaalde groepen van mensen ‘te laten gaan’ zodat de rest door kan met de economie;
  • de kosten om te leven in het post-Corona tijdperk (bijvoorbeeld omdat goederen of mensen verplicht in quarantaine moeten) worden substantieel hoger;

3.Scenario’s m.b.t. de economie

3.1. Taxaties voor de Amerikaanse economie

Voor de Amerikaanse economie verwacht Goldman Sachs in het tweede kwartaal een GDP-verkleining van 30%.  En de Amerikaanse Centrale Bank (FED) schrijft dat het aantal werklozen wel kan oplopen tot 32%.

Hieronder een grafiek die de inschatting van het tijdsverloop laat zien.

3.2. Vertrouwen komt te voet, en gaat te paard

China loopt voorlopig voorop v.w.b. Corona. En alhoewel ze daar de economie weer op gang proberen te krijgen zien we de volgende zaken daar (volgens Haaretz):

  • iedereen is benauwd voor een herhaling;
  • restaurants zijn leeg en bij de ingang staat bewaking op de lichaamstemperatuur op te meten;
  • er geldt een inreisverbod voor de meeste buitenlanders;

We gaan van twee punten uit in onze benadering:

  1. er komt niet voor 1-7-2021 een compleet werkend vaccin, wat voor iedereen in de wereld beschikbaar is, op de markt;
  2. de wenselijkheid en kosten van een langdurige lockdown zijn ondraaglijk en daarom niet langer dan 6 maanden mogelijk (t/m augustus);

Dus na de zomer zal het leven langzaam op gang komen. Hoe en met welke restricties is de vraag. Mondkapjes verplicht, afstand houden, geen bijeenkomsten groter dan 5 mensen. Wellicht regelmatige zelfscans en die data zelf uploaden via een app.

Daarna zal het zeker nog 18 maanden (dus t/m maart 2022) zal er verminderde of veranderde vraag zijn naar producten en met name diensten. Met andere woorden een stevige deflatie.

3.3. De Wet van Amara

De Amerikaanse futurist Roy Amara bedacht de  bekende wet over het voorspellen van de impact van technologie. Die luidt: “...we hebben de neiging om de korte-termijn effecten van technologie te overschatten en de langetermijneffecten te onderschatten…”

En wij denken dat hij ook hier op gaat, bij de Corona crisis.

De langetermijneffecten kunnen bijvoorbeeld zijn:

  • een blijvende dreun voor de toch al wankele commercieel onroerend goed markt (winkels en kantoorpanden);
  • mogelijk stevige deflatie of juist inflatie, of nog erger: stagflatie;
  • verhoogde belastingen omdat staatsschuld teruggebracht moet worden;

3.4. Blijvende trends na Corona

Op Politico staat een interessant artikel over de lange-termijn effecten van Corona op de samenleving. Het is een lang arikel met veel perspectieven. Zeker de moeite waard om te lezen.

Wij verwachten zelf dat de volgende trends blijvend zullen zijn na deze uitbraak:

  • bij organisaties en bedrijven verminderde voorkeur voor JustInTime en een grotere voorkeur voor robuuste supply chains (meer voorraden, meer decentralisatie van locaties en ketens);
  • hogere lonen en waardering, voor maatschappelijke organisaties, niet zijnde bureau-ambtenaren, zoals medici en leraren. Indien ook de bureau-ambtenaren soortgelijke loonsverhogingen krijgen zien wij dat als een grote bedreiging voor de groei in de private sector;;
  • meer focus op bevolkings-zelfredzaamheid in opvoeding, voorlichting en systeeminrichting. Die zelfredzaamheid betreft gezondheid, maar mogelijk ook de financiële robuustheid van huishoudens. Krediet zou wel eens in een ander daglicht kunnen komen te staan;
  • zelfredzaamheid van onszelf als systeem – een voorbeeld daarvan is de mondiale afhankelijkheid van China als het aankomt op de grondstoffen voor medicijnen. Kortom we zullen weer meer productie terugbrengen naar het Europese vasteland;
  • ZZP-ers zullen onder de loep genomen worden v.w.b. hun bijdrage en opname aan het sociale stelsel ~dit bleek een erg kwetsbare groep;
  • Social responsibility en duurzaamheid zullen veel belangrijker worden

3.5. De conclusie is duidelijk: een 24 maanden plan is wat uw organisatie nu moet gaan maken

In dat plan kunt u er niet aan ontkomen een aantal aannames te doen. En die aannames kunt u ook voorzien van een aantal kanttekeningen zoals:

  • wat (en wanneer) verwacht ik te zien dat mijn aannames zal bevestigen? En wat zijn zaken die mijn aannames juist ontkrachten?
  • wat en wie heb ik 100% zeker nodig om de komende 24 maanden door te komen?
  • wat en wie heb ik vrijwel zeker nodig als de situatie zich een beetje normaliseert?

Hieronder een aantal zaken waar wij bij E-commercemanagers.com vanuit gaan. Let op, het gaat om de relatieve trends en niet om absolute cijfers. Dus bijvoorbeeld Search kan relatief toenemen aan belang terwijl het absolute aantal zoekopdrachten daalt.

Blijven / versterken / groeien Verdwijnen / verzwakken / krimpen
Branches Voedsel abonnementen Live events / bijeenkomsten
Duurzaamheid Auto’s
Gezondheid Keukens
Huizen
Restaurants
Financieel Same-day-pay Cash betalingen
Electronisch-/vooruit betalen Uitgesteld betalen / kopen op rekening
Leisure Fietsen Fitness
Wandelen Teamsports
Thuissporten Sporten
Infrastructuur Webshops Winkelpanden
Websites
Automatisering
Conversie Optimalisatie
Cloud technologie / Digitaal werken
Offline media Direct Mail Bioscoopreclame
H-a-H Billboards
RTV
Krantenadvertenties
Online media Search (SEO & SEA) Omnichannel marketing
Contextual Ads (no BT)
Performance Based advertising
Nieuwsbrieven
Performance branding
Klantprocessen Loyaliteit
Onboarding
Customer Success

4.Marketing en communicatie in het Corona tijdperk

Een interessant artikel, met een ietwat optimistisch perspectief ons inziens, staat op Marketingfacts.

Wij zelf hebben hier een aantal mogelijkheden opgesomd om kosten te besparen op uw marketinguitgaven en de efficiency te verhogen

Kantar heeft een aantal interessante richtlijnen opgesteld voor het ontwikkelen van content in deze dagen.

Wij denken dat uw keuze ongeveer in deze matrix geplot kunnen worden:

COMMUNICATIESTRATEGIE
Commercieel Sociaal verantwoord
Offensief beleid (inspelen op Corona) Audi – Zoom achtergrond Bavaria – van bier naar ethanol
Rumag – Rode Kruis Unilever betaalt toeleveranciers sneller
Pornhub – gratis abonnement Buurkracht organiseert “AllemaalBuren”*
Netflix – Spoilers
Defensief beleid (kosten terugdringen) CarGlass

5. Conclusie

Wij verwachten de komende 24 maanden een heftige deflatoire economische situatie waar u als organisatie op moet inspelen. Het perspectief is tweeledig:

  1. die twee jaar overleven;
  2. proces- en productmatig sterker uit de strijd komen

Waar kunnen wij u op dit moment helpen? De juiste cijfers boven water krijgen en de performance van verschillende kanalen boven wat krijgen en duiden. Bekijk ons aanbod voor marketing dashboards om vandaag nog aan de slag te gaan. Een vrijblijvend gesprek kan natuurlijk ook (via Google Meet). Daarna kunnen we helpen met het inrichten van de kanalen. Dat doen we deels performance based. Informeer naar de mogelijkheden voor uw organisatie.